Svou inscenací Kauza Schwejk / Der Fall Švejk účtuje Dušan David Pařízek s vojenskými mocenskými strukturami, Peter Jarolin, Der Kurier, 12/6/2015

Nebyla to švanda, jak se kdysi Heinz Rühmann nebo Fritz Muliar jen se svým selským rozumem jakožto „dobří vojáci Švejkové“ protloukali hrůzami a zmatky první světové války? S tím je na festivalu Wiener Festwochen konec. Autor a režisér Dušan David Pařízek si v Halle G známý Haškův román důkladně podal a přeměnil ho pod titulem Kauza Schwejk v rakousko-česko-maďarský vojenský soud. Obžalovaný Švejk se přitom vyznačuje především svojí nepřítomností, přestože je neustále předmětem dění.

„Bude se věšet!“, oznamuje brutální generál (výborný Martin Baum); jeho ctižádostivý kadet (skvělý, i co se týče zpěvu, Peter Fasching) a česká nadporučík Lukášová (energická Ivana Uhlířová) ale chtějí prostřednictvím svědků (Jiří Černý, Vladimír Javorský jakož i Gábor Biedermann) provést důkladnější vyšetřování. Výsledkem je strhující, aktuální vypořádání se s bojechtivou bezohledností, předsudky, jazykovými bariérami a Evropou, která je od skutečné jednoty na míle vzdálená.